Przejdź do głównej zawartości

Zarządzanie użytkownikami

Zapewnij pracownikom dostęp do potrzebnych informacji

Napisane przez Vânia Lourenço

Aby użytkownik mógł uzyskać dostęp do systemu Fusion Operations, trzeba go najpierw w nim utworzyć. Do użytkowników należą pracownicy, którzy będą wprowadzać dane produkcyjne za pośrednictwem aplikacji mobilnej na hali produkcyjnej, a także użytkownicy interfejsu zarządzania. Do każdego typu użytkownika należy przypisać określony poziom dostępu w zależności od wykonywanych czynności.

Tworzenie nowego użytkownika

  • Otwórz stronę Użytkownicy (1) z menu bocznego i wybierz opcję +Dodaj użytkownika (2). W formularzu Utwórz użytkownika wprowadź jego dane. Wymagane jest podanie imienia i nazwiska oraz adresu e-mail, który będzie używany do logowania się w programie Fusion Operations. Na tym etapie można również ustawić hasło dla użytkownika lub pozostawić to pole puste, aby mógł on później samodzielnie ustawić własne hasło.


​

Jeśli więcej niż jeden pracownik będzie korzystać z tego samego urządzenia do wprowadzania danych produkcyjnych za pośrednictwem aplikacji mobilnej, powszechną praktyką jest utworzenie wspólnego konta, z którego wszyscy będą korzystać, z tym samym adresem e-mail i hasłem, które będą używane do jednorazowego logowania. W tym przypadku pracownicy będą używać swojego identyfikatora, jeśli chodzi o wprowadzanie czegokolwiek za pośrednictwem aplikacji, aby można było śledzić, kto wykonał jaką pracę.

Jeśli pracownicy będą korzystać z poszczególnych urządzeń, najlepiej utworzyć ich jako oddzielnych użytkowników.

  • W formularzu Utwórz użytkownika można również wybrać rolę. Na tej liście znajduje się szereg opcji, z których każda zapewnia użytkownikowi inny poziom dostępu do systemu.


​

Opcja Tablet jest używana jako domyślna dla użytkowników w hali produkcyjnej, zapewniając dostęp do wszystkich przycisków aplikacji mobilnej, ale bez dostępu do interfejsu zarządzania, dlatego powinna być używana w przypadku większości pracowników hali produkcyjnej. (Uwaga: proces konfigurowania tabletów został zmieniony, a „użytkownicy tabletów” zostali przeniesieni do menu „Urządzenia”. Więcej informacji można znaleźć w tym artykule).

Opcja Administrator daje użytkownikowi pełny dostęp do wszystkich podstawowych i zaawansowanych funkcji. To jedyny typ użytkownika, który może tworzyć nowych użytkowników. Jeśli oglądasz ten film, najprawdopodobniej jesteś właśnie administratorem.

Pełny opis wszystkich typów ról znajduje się w tym artykule.

  • Można również ustawić język i strefę czasową użytkownika, które można wybrać z mapy lub listy rozwijanej, a także wprowadzić własną niestandardową rolę.


​

Jeśli tworzysz użytkownika z rolą tabletu, dostępna jest również opcja „Dodaj przyciski tabletu”, pozwalająca kontrolować, które przyciski będą wyświetlane w aplikacji mobilnej. Po prostu wybierz je z listy, aby dodać, i użyj krzyżyka, aby usunąć. Po wypełnieniu wszystkich informacji wybierz opcję „Zapisz użytkownika” u dołu.

(Uwaga: Rola Tablet jest teraz widoczna w obszarze „Urządzenia” (1) i aby zmienić zestaw przycisków, należy zmienić konfigurację urządzenia (2). Więcej informacji można znaleźć w tym artykule).


​

Szczegóły i uprawnienia dostępu dla dowolnego użytkownika można edytować na jego stronie.

Zapraszanie nowego użytkownika

Alternatywną metodą wdrażania użytkowników jest funkcja zapraszania dostępna na stronie użytkownika.

  • Po wybraniu opcji „Zaproś” możesz zaprosić użytkowników, wprowadzając tylko ich imię i nazwisko oraz adres e-mail, przypisując ich do domyślnej roli lub wybierając opcję Dodaj, aby wprowadzić niestandardową rolę.


​


​

Korzystanie z tej metody pozwala zaprosić kilku użytkowników jednocześnie i powoduje, że wypełnienie pozostałych pól staje się ich zadaniem.

Tworzenie alertów

Jedną z zaawansowanych funkcji, które można utworzyć dla użytkowników, jest skonfigurowanie alertów. Są to powiadomienia do wielu typów zdarzeń w programie Fusion Operations, które można wysyłać do wybranych użytkowników.

  • Aby dodać nowy alert, wybierz opcję Użytkownicy (1) z menu bocznego, a następnie opcję Alerty (2). W tym miejscu wybierz opcję +Dodaj alert (3).


    ​

  • Wybierz typ powiadomienia z listy. Po wybraniu jednego z nich poniżej pojawi się krótki opis, a następnie możesz wprowadzić użytkowników, którzy mają być powiadamiani. Następnie naciśnij przycisk „Zapisz alert”.


​


​

Po wystąpieniu danego zdarzenia wszyscy wymienieni użytkownicy otrzymają wiadomość e-mail z powiadomieniem.

Czy to odpowiedziało na twoje pytanie?